0 20160824 Het Roer Moet OM - Maatschappij - Helpende handen 002-lijn

 

DE MAATSCHAPPIJ BENT U | HALVE ZORG IS GÉÉN ZORG! 

Gezondheid (vitaliteit) is een belangrijk onderdeel van onze maatschappij. Zo bewust als wij een auto of een huis kopen, zo weinig weten wij van de Gezondheidszorg. Daarom nu als vervolg op Petitie "Het Roer Moet OM' het initatief van stichting Orange Monday, de landelijke 3-jarige campagne CHECK JE VITALITEIT, gelanceerd op de 1e dag van de zomer 21 juni 2016. 

 

THEMA NAJAAR 2016 | VOORKOMEN DEPRESSIE & BURN-OUT

"De maatschappij bent u" (een campagne van SIRE) is de titel van deze pagina. Bij psychische (mentale) klachten wordt zo'n 80% van de klachten, zoals depressie, veroorzaakt door de maatschappij of hoe jij reageert op die, soms veeleisende, maatschappij. Wat belangrijk is voor mensen mét klachten, hoe de maatschappij oftewel de (directe) omgeving omgaat met die klachten. De camapagne 'Check Je Vitaliteit' is gericht op bewustijn én besef voor jou en je omgeving. Op de foto zo prachtig te zien, helpende handen, maar dan moet de omgeving wel weten wat er aan de hand is.

 

"Niemand kan in je hoofd kijken", is een bekende uitspraak. Dat geldt ook bij mentale klachten. Wat is de oorzaak? Wat zijn de directe en indirecte gevolgen? Samen met je omgeving en goede begeleiding is het vaak op te lossen. Niet direct naar een GGZ-instelling. Doe eerst de gratis 'Check Je Vitaliteit' TEST en maak, indien nodig een afspraak met een Vitaliteit Expert, die samen met jou de Vitaliteitfactor berekent. De Vitaliteit Expert geeft je vervolgens advies over of en welke begeleiding of behandeling je nodig hebt. Niet alleen Mentaal, juist ook Fysiek en je Omgeving worden belicht. Zijn er schulden? Is er een verleden met trauma (PTSS)? Is er sprake van relationele problemen of ben je net je werk kwijt geraakt? De Vitaliteit Expert is van alle markten thuis.

 

Voorkomen is beter dan genezen. Geen halve zorg maar complete zorg! De Vitaliteitfactor.

 

HALVE ZORG IS GÉÉN ZORG | HELPENDE HANDEN

Helpende handen voor mensen met psychische (mentale) klachten is ook de maatschappij, dus jij. Door juiste voorlichting weten mensen in de omgeving van mensen met mentale klachten wat er aan de hand is en kunnen zij een helpende hand bieden. Het kan soms zo eenvoudig zijn als iemand een depressie heeft. Soms is luisteren al voldoende, wat huishoudelijke taken overnemen, de boodschappen doen. Iemand met een depressie wil soms geen aandacht, maar wel hulp. Het Nederlandse zorgstelsel noemt dat 'mantelzorgen'. Wel belangrijk dat de mantelzorger goed op zichzelf let en ook regelmatig zijn of haar Vitaliteit checkt. Psychische klachten zijn NIET besmettelijk, maar het werk van de mantelzorger is vaak wel zwaar en wordt naast andere activiteiten (zoals werk) gedaan.

 

ORANGE MONDAY AMBASSADEUR
Bent u geen mantelzorger en wilt u toch iets voor anderen betekenen, kunt u ook Orange Monday  Ambassadeur worden in uw woonplaats. Eén van de zaken die een OM Ambassadeur voor zijn rekening neemt zijn OM Cafés. Vanaf dit najaar gaan deze weer van start. OM Café's bieden een plek waar je als particulier, maar ook als professional of betrokkenen in gesprek kunt met elkaar en ervaringen kunt uitwisselen. Meer weten over het ambassadeurschap bij Orange Monday (klik op de link).

 

Teken de petitie! Is het niet voor uzelf, dan wellicht voor een ander die de dupe wordt van een zinkend schip dat Gezondheidszorg heet. Lees onderstaand de petitie en teken onderaan het formulier.

 

 

 

TIME TO CHANGE NL - HET ROER MOET OM!